Kapusta - nie zauważona królowa

Uprawa kapusty:

-> Nasiona kapusty wczesnej na rozsadę wysiewamy w styczniu. Po 5-10 dniach nasiona wschodzą.

-> Kapusta rośnie w temperaturze 16-18 °C, a po 6-8 tyg. od siewu rozsada jest gotowa. Rozsadę wysadzamy do gruntu w rozstawie 50x50 cm. Zbiór następuje po ok. 100 dniach od wysiewu.

-> Kapustę wczesną wysadzamy do gruntu na początku kwietnia, gdy ziemia rozmarznie. Kapusta dobrze znosi temp. do 5°C, a także krótkotrwałe przymrozki.

-> Nie należy sadzić zbyt głęboko, gdyż dolne warstwy ziemi są chłodne i może to zahamować rozwój sadzonki. Po posadzeniu należy dokładnie podlać rozsadę.

-> Po ok. 2 tyg. rozsadę należy obsypać ziemią, aby nie połamał jej wiatr.

-> Odmiany średnie i późne wysadzamy do gruntu od czerwca do lipca. (np. Amager, Kamienna Głowa, Extenda, Valita)

Amager - późna odmiana o dużych głowach kulistych, lekko spłaszczonych u góry, nadaje się do kiszenia i przechowywania;

-> Kapustę pekińską natomiast wysadzamy do gruntu po koniec sierpnia, wtedy możemy spodziewać się wspaniałych plonów jesienią.

-> Kapusta należy do roślin o dużym zapotrzebowaniu na azot - około 24 g/1m2 (240 kg/ha). Dawkę należy podzielić tak, aby nie przekraczać 15g/m2 jednorazowo.

-> Należy zachować 4 letnią przerwę w uprawie kapusty na tym samym miejscu. Jest to związane z prowadzeniem płodozmianu. Zapobiega to zmęczeniu gleby i chorobom roślin i sprzyja utrzymaniu żyzności gleby, a więc uzyskiwaniu wysokich plonów.

strona: 1.2.3.4.5.6.7.8