Kapusta - nie zauważona królowa

Kapusta jest rośliną klimatu umiarkowanego. Dobrze rośnie w latach chłodnych i wilgotnych, dobrze też wytrzymuje przymrozki. Na świecie produkcja kapusty zajmuje drugie miejsce po pomidorze, a w Polsce jest pierwszą, najbardziej popularną rośliną uprawną, zarówno pod względem areału, jak i rocznej produkcji. Do najbardziej lubianych warzyw kapustnych należą, oprócz kapusty głowiastej białej i czerwonej: kapusta pekińska, kalafior, brokuł, kapusta włoska, brukselka, jarmuż i kalarepa.

-> wzmacnia system immunologiczny dzięki zawartości witamin i składników mineralnych, takich jak : witamina C (która działa jako antyoksydant neutralizujący kancerogenne nitrozaminy), A, B, E, K, PP, błonnik, żelazo, wapń, sód, potas, magnez, siarka, mangan, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, kobalt oraz arsen, kwas foliowy, kwas szczawiowy, kwas pantotenowy;

-> sok z kapusty leczy owrzodzenia żołądka i dwunastnicy (działanie lecznicze ma związek metylo - S - metionina), reguluje pracę wątroby, leczy choroby układu oddechowego;

Sok z kapusty białej: aby go otrzymać można posłużyć się sokowirówką, lub pokrojoną kapustę wycisnąć przez gazę.

-> okłady z liści leczą choroby skóry (trądzik, opryszczka, egzema, wrzody, pęknięcie skóry, ugryzienie przez psa, czyraki, pokrzywka) łagodzą bóle reumatyczne i mięśniowe, zapalenie stawów, zapalenie błony śluzowej, krwawe wylewy, zanokcica, dna (skaza moczanowa - choroba, której przyczyną są zaburzenia metabolizmu puryn, objawiajaca się min. napadami ostrego zapalenia stawów) , nerwobóle, owrzodzenia i żylaki, odmrożenia, zwichnięcia i bóle stawów;

Okłady z liści kapusty: Do stosowania okładów należy wybrać liście najgrubsze i najbardziej zielone, gdyż zawierają najwięcej substancji biologicznie aktywnych.
Przed użyciem należy liście umyć wodą. Na większe powierzchnie ciała liście pozostawia się w całości a w przypadku okładów na mniejsze powierzchnie, liście należy pociąć na paski.
Z liści należy usunąć nerw główny i grubsze nerwy boczne, po czym je rozwałkować, aż zmiękną. Przed nałożeniem na ciało można je trochę podgrzać. Następnie ułożyć je kilkoma warstwami jeden na drugim i umocować opatrunkiem.
Przy otwartych ranach należy uważać, aby nie dopuścić do infekcji. Przed przyłożeniem liści na wrzód lub ranę, trzeba te miejsca przemyć letnią przegotowana wodą z dodatkiem niewielkiej ilości odwaru z rumianku, arniki lub skrzypu.
Osoby z wrażliwa skóra powinny przed położeniem okładu nakremować skórę.

-> duża zawartość siarki w kapuście pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie;

-> dezynfekuje i ułatwia gojenie ran, oparzeń, wrzodów;

-> w postaci okładów łagodzi skutki ukąszeń owadów;

-> nie tuczy (28 kcal w 1 szklance poszatkowanej kapusty białej, 36 - czerwonej i 32 - włoskiej);

-> działa odwadniająco;

strona: 1.2.3.4.5.6.7.8